понедельник, 25 сентября 2017 г.

Ніч Гая Фокса (англ. Guy Fawkes' Night)

Ніч Гая Фокса (англ. Guy Fawkes' Night), також відома як Ніч багать (англ. Bonfire Night) і Ніч феєрверків (англ. Fireworks Night) — традиційне для Великої Британії щорічне святкування (але не державне свято) у ніч на 5 листопада.
Guy Fawkes.jpg
У цю ніч, п'яту після Хеллоуїна, відзначається провал Порохової змови, коли група католиків-змовників спробувала підірвати Парламент Великої Британії в Лондоні. Замах планувався на ніч на 5 листопада 1605 року, на час тронної промови протестантського короля Якова I,JamesIEngland.jpg коли, крім нього, у будівлі Палати лордів мали б були присутніми члени обох палат парламенту і верховні представники судової влади країни.
Гай Фокс намагався підпалити бочки з порохом у підвалі Вестмінстерського палацу. Один із співучасників попередив королівського лорда Вільяма Паркера, 4-го барона Монтигла, про вибух, що планувався, і сказав лордові, щоб той не приходив наступного дня до палацу. Лорд вирішив врятувати не тільки своє, але й королівське життя. Він попередив короля, а на наступний день Гай був заарештований і відвезений доТауера.Tower of London viewed from the River Thames.jpg
У Великій Британії в ніч Гая Фокса запалюють феєрверки і багаття, на яких спалюють опудало Гая Фокса.Картинки по запросу чучело гая фокса 
А напередодні діти випрошують монетки «для прекрасного хлопця Гая», щоб накупити петард.
Окрім Британії, день Гая Фокса відзначається і в деяких її колишніх колоніях — у Новій ЗеландіїПівденній Африці, провінції Ньюфаундленд і Лабрадор (Канада), частині Британських Карибських островів і Австралії.

https://uk.wikipedia.org/wiki

Комментариев нет:

Отправить комментарий